Daria Mateljak

Daria Mateljak

Životopis

Daria Mateljak bavi se odnosima s javnošću 28 godina. U svom bogatom savjetničkom portfelju najviše je posvećena poslovnom i komunikacijskom savjetovanju u problematičnim situacijama te u upravljanju rizicima, pitanjima izgradnje i očuvanja organizacijske reputacije, upravljanju temama tijekom spajanja i akvizicija, restrukturiranja i pokretanja novih poslova, organizacijskom kulturom i procesima. Posljednjih nekoliko godina posebno savjetuje u pitanjima održivog razvoja i društveno odgovornog poslovanja, kao i nefinancijskog izvještavanja. Vodila je mnoge projekte iz energetskog sektora, bankarstva i financija, infrastrukture i proizvodnih industrija te telekomunikacija. Savjetuje članove upravnih i nadzornih odbora velikih tvrtki u pitanjima upravljanja promjenama i organizacijskog razvoja. Partnerica je i direktorica za Hrvatsku u konzultantskoj kući Hauska & Partner, u kojoj je zaposlena od 2001.

Prvi dio svoje karijere provela je kao savjetnica i načelnica odjela u državnim tijelima – Ministarstvu informiranja RH te Vladi Republike Hrvatske, gdje je radila od 1991. do 2001.

U praksi, ali i svojim znanstvenim interesima, gaji interdisciplinarni pristup. Uz diplomu iz opće lingvistike i engleskog jezika, specijalizirala je komunikacije u SAD-u i Velikoj Britaniji. Ima CIPR diplomu i certifikat za predavača te HUOJ-ev certifikat stručnjakinje za odnose s javnošću. Sada je doktorska kandidatkinja na poslijediplomskom studiju komunikacijsko-informacijskih znanosti. Na Hrvatskim studijima od 2007. drži nastavu iz komunikacijskih kolegija, a od 2018. na engleskom jeziku iz kolegija Sectoral PR i Strategic Thinking in PR. Od 2014. predavačica je na Veleučilištu Edward Bernays, gdje drži nastavu iz kolegija Upravljanje projektima u PR (prethodno Odnosi s javnošću i društveno odgovorno poslovanje te Upravljanje budžetima). Redovito izlaže na međunarodnim konferencijama i objavljuje stručne radove iz raznih tematskih područja od odnosa s javnošću, društveno odgovornog poslovanja, internih odnosa do menadžmenta i upravljanja rizicima te okolišne komunikacije. Dugogodišnja je članica Hrvatske udruge za odnose s javnošću, Chartered Institute of Public Relations, članica Udruge stručnjaka održivog razvoja i članica Upravnog vijeća Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj. Od 20187 je ambasadorica Povelje raznolikosti Hrvatska.

2015. godine dobila je posebno priznanje Hrvatske udruge za odnose s javnošću za doprinos razvoju struke.

Znanstveni radovi