Adrian Beljo: Mnogima predstavlja priliku za stvaranje novih znanja i poznanstava

Adrian Beljo: Mnogima predstavlja priliku za stvaranje novih znanja i poznanstava

6.7.2020

U drugom intervjuu #HumansOfBernays izdanja donosimo razgovor s Bernaysovim profesorom i prodekanom za međunarodnu suradnju Adrianom Beljom, pričali smo o Erasmusu+, ali i nogometu

1. Adriane, nećemo o teškim temama. Čujemo kako voliš provoditi vrijeme sa ekipom na nogometu?

Tako je, početkom i krajem svakog tjedna nađem se s prijateljima na nogometu, volim se družiti uz loptu. No, nije da samo tako provodim slobodno vrijeme, tu su i djeca, supruga - vrijeme s njima mi je zaista neprocjenjivo. Ali da volim ekipne sportove, volim, a sada je i oprez pojačan pa se ipak nalazimo u sportskim izdanjima na otvorenom.

2. Živio si u Kanadi i vratio si se živjeti u Hrvatsku. Uz hrvatski, tečno pričaš engleski i francuski?

Rođen sam 1974. u Sudburyiju u Kanadi, a onda sam upisao fakultet u Zagrebu pa sam se tim povodom vratio u Hrvatsku. Diplomirao sam 2000. godine i stekao zvanje magistra edukacije engleskoga jezika i književnosti i magistra edukacije informatologije, a uz engleski jezik, pričam i francuski, ipak sam živio u Kanadi. Ono što mogu reći nakon svih iskustava izvan Hrvatske i ovdje - kod kuće je najljepše.

3. Pričaš francuski tečno? Znači plivaš i u području informatike?

Nažalost, zaista nemam priliku koristiti francuski jezik svakodnevno, no, u pojedinim trenutcima, većinom u poslovnim prilikama, ga koristim. Primjerice, kada vodim razgovore s našim Erasmus+ institucijama u Francuskoj ili prilikom razgovora s "partnerima" Bernaysa Kanadsko-hrvatska poslovna mreža (CCBN) s kojima svake godine provodimo među našim studentima natječaj za stažiranje u Kanadskom parlamentu. Ne bavim se informatologijom već dugi niz godina, ali pratim trendove i industriju, a znanje je samo potrebno obnoviti.

4. Predaješ već dugi niz godina akademski i poslovni engleski jezik i to ne samo na Bernaysu? Dovršavaš i doktorski studij?

Već dugi niz godina uz dužnost prodekana i nastavu na Bernaysu, izvodim nekoliko kolegija na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Akademski engleski jezik je važan, posebice u komunikacijskim disciplinama, kada će, trenutni student, a budući sudionik komunikacijskih procesa, morati vješto baratati engleskim jezikom. No, svatko tko ima želje pokazuje i rezultate, za naučiti engleski nikada nije kasno. Što se doktorskog studija ta će akademska stepenica uskoro biti pri kraju.

5. Računamo onda uskoro jednog doktora znanosti više na Bernaysu?

Akademsko i znanstveno djelovanje je nešto što me oduvijek zanimalo, posebice istraživanja u području komunikologije, međunarodne komunikacije i imidža, kao što je to moguće vidjeti po dosadašnjim radovima. Kada će bit doktorat, to vam ne mogu odgovoriti, ali ako me pitate radi li se o tome - radi.

wink

6. Na Bernaysu obnašaš dužnost prodekana za međunarodnu suradnju. Kakvo je trenutno stanje s Erasmus+ programom? Je li koronakriza Erasmus+ predstavila problem?

Interes postoji, no, trenutno smo puno oprezniji s obzirom na navedenu koronakrizu. Komuniciramo s našim partnerima i nadležnim institucijama za ovo pitanje, a Bernaysovci već pokazuju interes. Erasmus+ je omogućio i online mogućnost prisutnosti studiranja na drugom visokom učilištu u Europi, no, studenti za takve oblike ne pokazuju velik interes. Ipak je studentima Erasmus+ iskustvo koje nadilazi područje studija, mnogima to predstavlja priliku za osobni razvoj, stvaranje poznanstava i novih međunarodnih prijateljstava, stjecanje znanja u novim kulturama...

7. Adirane, zadnje pitanje - rekreativno se baviš nogometom, kako prognoziraš finale UniSport HR Futsal lige?

To je apsolutno neupitno. Poznato je kako imamo jednu od najBoljih futsal ekipa na natjecanju, a za našu ekipu uvijek predviđam dobar i pobjednički rezultat. I sami organizatori natjecanja pišu o Bernaysovoj ekipi kao "ponajvećem iznenađenju lige", zar ne?

yes