Usvojen Hrvatski etički kodeks odnosa s javnošću

Usvojen Hrvatski etički kodeks odnosa s javnošću

14.12.2023

Istinoljubivost, integritet, lojalnost, transparentnost, profesionalnost i odgovornost, ključne su etičke norme kojih bi se trebali pridržavati svi koji se bave odnosima s javnošću.

Novi Hrvatski etički kodeks odnosa s javnošću, dokument koji navodi temeljne vrijednosti djelovanja stručnjaka za odnose s javnošću usvojen je na današnjoj Skupštini Hrvatske udruge za odnose s javnošću. Struktura novog Kodeksa, na kojem su radili neki od najpoznatijih praktičara i profesora odnosa s javnošću obuhvaća Opći dio, odnosno temeljna načela kojih se stručnjaci za odnose s javnošću trebaju pridržavati, te posebni dio koji opisuje šest ključnih etičkih normi u odnosima s javnošću. Tih je šest normi istinoljubivost, integritet, lojalnost, transparentnost, profesionalnost i odgovornost.

Poticaj za izradu novog Etičkog kodeksa dao je naš prodekan za akademske poslove mr. sc. Zdeslav Milas, koji je od 2020. predsjednik Suda časti te je zajedno s još četiri člana Suda časti, među kojima je i naša nastavnica Katarina Leko, sudjelovao u izradi ovog važnog dokumenta. Nit vodilja ovog etičkog projekta bila je da se Kodeks referira na međunarodne etičke kodeksi te da bude razumljiv, pitak, sveobuhvatan i jasan, te da optimalno čuva reputaciju struke.

„Prošlo je deset godina od posljednjeg revidiranja etičkog kodeksa HUOJ-a, društvo i struka su se promijenili. Živimo u digitalnom vremenu u kojem su lažne vijesti gotovo pa svakodnevna pojava, te je stoga došlo vrijeme da se postojeći etički kodeks presloži i osvježi. Dodatno smo naglasili istinoljubivost kao prvu od šest ključnih normi u odnosima s javnošću, a iz postojećeg etičkog kodeksa zadržali smo gotovo sve dosadašnje postojeće norme. Razlika je u konciznosti i jasnoći koje bi trebale pridonijeti upotrebnoj prisutnosti dokumenta u svakodnevici stručnjaka za odnose s javnošću za naredno desetljeće.“, istaknuo je ovog prigodom prodekan Zdeslav Milas.

Veleučilište Edward Bernays pružilo je institucionalnu potporu tijekom stručne i znanstvene rasprave te evaluacije etičkog kodeksa. Novi Hrvatski etički kodeks odnosa s javnošću predstavljen je nedavno kroz interaktivnu panel raspravu u sklopu Masterclassa u organizaciji Veleučilišta Bernays i Hrvatske udruge za odnose s javnošću. Na Masterclassu, u prepunoj dvorani Veleučilišta, okupili su se predstavnici struke odnosa s javnošću, članovi Hrvatske udruge za odnose s javnošću, studenti Bernaysa i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te profesori Bernaysa, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog katoličkog sveučilišta te drugih hrvatskih sveučilišta ali i predstavnici ostale zainteresirane javnosti.

Istodobno su na znanstvenoj konferenciji Bernays Forum 2023 održanoj 8. prosinca ove godine predstavljeni i prvi preliminarni rezultati istraživanje o etičkim stavovima stručnjaka za odnose  s javnošću, čiji su autori Zdeslav Milas, Katarina Leko i Sanda Kuhtić Nalis.

Datoteke
za preuzimanje

No items found.