Psihoterapijski praktikum: „Budale govore, kukavice šute, a mudri slušaju“

Psihoterapijski praktikum: „Budale govore, kukavice šute, a mudri slušaju“

10.10.2023

Prva radionica u novom ciklusu Psihoterapijskog praktikuma posvećena kulturi narcizma i neprirodne ljepote

Ovaj citat iz knjige Sjena vjetra španjolskog pisca Carlos Ruiz Zafóna postao je misao vodilja prve radionice iz ovogodišnjeg ciklusa Psihoterapijskog 3P praktikuma na kojoj je gostovao psihijatar i psihoanalitičar dr. Hrvoje Handl. Intrigantnim naslovom „Vidi me što sam lijep(a)“ dr. Handl je zainteresirao 60-ak polaznika radionice koji su odlučili večer 9. listopada 2023. posvetiti sveprisutnoj kulturi narcizma i neprirodne ljepote.

Dr. Handl je temi narcizma pristupio kroz dojam polaznika o nekim povijesnim i javnim ličnostima. Ta mala uvodna rasprava omogućila je dinamičan pristup temi. Kroz izlaganje dr. Handl je polaznike upoznao  s radom psihonalitičara Heinz Kohuta koji je napravio veliki obrat u poimanju narcizma. Do Kohuta narcizam se smatrao negativnom kategorijom u mnogim psihoterapijskim krugovima. Kohut je shvatio da ljudi koji se osjećaju jako malo, nevrijedno i nedostojno – se mogu braniti velikim, grandioznim obranama.

Kada je to spoznao donio je cijelu teoriju o narcističnom razvoju. Dr. Handl je istaknuo primjer bebe koja kad je mala i dok ju majka drži u naručju gleda mamu u oči. Ona vidi onaj jedan sjaj u maminim očima (The Gleam in the Mother’s Eye); to je sjaj, kojeg ima mama kada zaljubljeno gleda u svoju bebu, a beba se u tom sjaju „kupa“. Ona ovisi o sjaju u tim očima. Mama bebi služi kao da je kraljica ili kralj. Bebine sve potrebe moraju biti zadovoljene, a ako mama dovoljno služi te potrebe, dovoljno se divi bebi i zbog bebe, kasnije neće nastati narcistični poremećaj, istaknuo je dr. Handl.

U svojem daljnjem izlaganju predavač je istaknuo prisutnost narcisoidnih obrana kao što su grandioznost, posebnost i jedinstvenost, a koje u psihoterapijskom radu terapeut je pozvan strpljivo klijentu objasniti na jednostavan i emotivan način, a sve kako bi se ta struktura shvaćanja malo rasklimala. Dr. Handl je istaknuo i problematiku raščlanjivanja graničnog poremećaja ličnosti tzv. border-a i nacističkog poremećaja ličnosti. Definiranjem narcističnog u odnosu na „border“ i obrnuto je izazov i za mnoge psihijatre danas, smatra dr. Handl.

Druga polovica radionice bila je posvećena praktičnom radu. Polaznici su raspravljali po grupama, a nakon toga je uslijedio završni plenum i odgovori predavača na pitanja polaznika. Iduća radionica iz ciklusa Psihoterapijskog 3P praktikuma predviđena je 13. studenog 2023., a možete se prijaviti na linku.

Datoteke
za preuzimanje

No items found.