Otvorena izložba „Intimna staza smisla i ljepote“

Otvorena izložba „Intimna staza smisla i ljepote“

7.3.2024

Veleučilište Edward Bernays nastavlja uspješnu suradnju s umjetničkom grupom Contra te ovoga puta donosi izložbu slika njihovog člana Davorina Radića koja će prostorije Veleučilišta krasiti narednih šest mjeseci

Studenti i svi posjetitelji Bernaysa tako će sljedećih šest mjeseci uživati u inspirativnim likovnim djelima akademskog slikara, profesora u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu te jednog od utemeljitelja umjetničke grupe Contra, Davorina Radića.

„Intimna staza smisla i ljepote“ predstavlja Radićev ciklus akvarela i akrila s motivima Hrvatske Kostajnice i Zagreba, dva veoma značajna grada u njegovu životu, jedan u kojemu je rođen i odrastao te drugi u kojemu i danas živi.

Na samom početku otvorenja izložbe gostima je prigodnu riječ uputio predsjednik Upravnog vijeća Bernaysa Mario Petrović koji je istaknuo uspješnu suradnju grupe Contra i Bernaysa, koja je krenula s prošlogodišnjom izložbom „Bernaysova Contra za 10“ povodom desete godišnjice Veleučilišta.

„Kako kaže izreka „ljepota je u oku promatrača“ pa tako će svatko od nas doživjeti na svoj način svaku od slika ove izložbe, opetovano prolaziti kroz ovu stazu smisla i ljepote. Za mene ona puno znači, jer mislim da je bitno da jedna ustanova kao što je Bernays veže priču umjetnosti i akademskog života. Današnji mladi ljudi žive brzo, nemaju puno vremena obilaziti galerije, stoga mi njima dovodimo tu galeriju pred njihove učionice“, rekao je Mario Petrović.

Prodekan za akademske poslove na Bernaysu, mr. sc. Zdeslav Milas napomenuo je kako su u prethodnih godinu dana Bernaysovi studenti, nastavnici, djelatnici, polaznici raznih programa cjeloživotnog učenja, partneri i mnogi gosti imali privilegiju susreta s estetikom i umjetnošću koje su svakog dana bile suputnice u njihovom dolasku na Bernays, a tako će biti i nadalje s ovom novom izložbom.

O samoj izložbi govorili su i renomirani povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić te profesor Branko Matišić. Špoljarić je istaknuo kako u ovim slikama postoji nota nostalgičnosti, doza drame, svega onoga što život nosi te kako je pejzaž osnova i vodilja ovog dijela opusa Davorina Radića, pejzaž koji je građen spojem tradicije i suvremenosti.

„Prošlom, ovom, ali i budućim izložbama Veleučilište Bernays pozicionira se kao novi izložbeni prostor na likovnoj karti grada Zagreba. Bernays ima ideju, ima viziju ne samo za edukaciju, ne samo u svojim studijskim programima nego i u senzibilizaciji publike za likovnom umjetnošću. Vrijedan je to primjer ustanove koja u sklopu svoje odgojno-obrazovne uloge njeguje i razvija osjećaj za dobro, za lijepo kod mladih ljudi“, dodaje profesor Matišić.

Bernays likovnim izložbama pokazuje da znanstveni, pedagoški i poslovni prostori mogu biti „nove galerije“ za umjetnička ostvarenja, koja ujedno mogu inspirativno djelovati na studente, profesore i sve one koji posjećuju prostore Veleučilišta.

Program svečanog otvorenja izložbe, glazbom je obogatila glazbenica Petra Sušić, studentica četvrte godine violine Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu u klasi profesora Davora Philipsa.

S obzirom na visoku vrijednost izloženih umjetničkih djela, službeni osiguratelj i partner umjetničke izložbe je Groupama osiguranje.

Izložba je otvorena do 7. rujna 2024. godine svakim radnim danom od 9 do 17 sati na adresi Ulica grada Vukovara 23.

Vidimo se na Bernaysu!

Datoteke
za preuzimanje

No items found.