ESG u fokusu prve Bernaysove Business Insights Arene

ESG u fokusu prve Bernaysove Business Insights Arene

30.1.2024

Kakva je situacija u domaćim tvrtkama s ESG-om te koje su prilike i izazovi neke su od tema o kojima se razgovaralo na prvom u nizu iz godišnjeg serijala poslovnih panel rasprava u organizaciji Bernaysa

Panelom „ESG poslovna paradigma – novi pogled – nove vještine“, Veleučilište Edward Bernays započelo je novi godišnji serijal poslovnih panel rasprava pod nazivom Business Insights Arena, tijekom kojih ugledni gospodarstvenici na praktičan način raspravljaju o suvremenim poslovnim temama.

O tome kakva je situacija u domaćim tvrtkama, shvaćaju li ozbiljno temu i razumiju li čemu služe izvješća o održivosti, te koje su prilike i izazovi od prilagodbe poslovanja ESG kriterijima, razgovarale su Dorotea Effenberger predsjednica Uprave i vlasnica tvrtke Tahograf d.o.o., Silvija Vig savjetnica, trenerica i autorica u području usklađenosti, etike, anti-korupcije i integriteta CODUPO Compliancea te Daria Mateljak managing partner u tvrtki Hauska & Partner.

„Kada govorimo o ESG-u ono što je najvažnije jest da dođe do promjene mindset na razini uprave te da se kod implementacije tih kriterija ne pridržavamo samo minimalnih zahtjeva regulativa i zakona, već da uprava, odnosno vodstvo organizacije shvati da je ESG nešto što je potrebno za funkcioniranje cijele kompanije i to na način da sve odluke, strateške odluke koje donose, donose u skladu s politikama koje su propisane na razini organizacije, a pokrivaju područja ESG-a. Poanta je da na razini upravljanja, tog Governance, koji je i najvažniji kriterij ESG-a, postavimo internu strukturu, donesemo politike, pravilnike, interne procedure i procese te da organizacija posluje provedbom tih postavljenih elemenata, ali u skladu sa svojim temeljnim vrijednostima. Cilj je transparentno poslovanje te da organizacije postanu odgovornije, odnosno da preuzmu odgovornost za svoje postupke i da u konačnici postanu etičnije, a sve to možemo staviti pod jedan nazivnik, da budu autentičnije, što znači da budu stvarno ovakve kakvim se prezentiraju“, ističe Silvija Vig.

Sudionice su se među ostalim dotaknule i pitanja jesu li potrebna velika ulaganja za ostvarenje novih okolišnih i klimatskih ciljeva, te koje nove vještine iz ovog područja budući specijalisti komunikacija i poslovnog upravljanja moraju steći kako bi bili u korak s promjenama, kao i zašto to može biti važno za studente.

„Kompanije u Hrvatskoj su već dugi niz godina upoznate s održivim razvojem i zahtjevima za razvojem održivosti u svojim poslovnim praksama, kako u okolišnom dijelu tako i u društvenom. Ono što je sada novo jest cijeli niz novih regulativa, novih propisa koji donose nove zahtjeve pred kompanije, te su ti zahtjevi sada nešto stroži, ozbiljniji. Nova direktiva od strane Europske unije koja će uskoro biti ugrađena u potpunosti u hrvatsko zakonodavstvo, zajedno sa svojim pratećim standardima donosi nekoliko novih, bitnih stvari, primjerice određivanje dvostruke materijalnosti i vrlo precizne zahtjeve da kompanije moraju imati strateški pristup održivosti, ne samo narativni, ne samo nekoliko brojki, nego precizne i mjerljive ciljeve“, navodi Daria Mateljak.

ESG nije samo trend, već i neophodan dio poslovanja u svijetu koji teži ravnoteži između profitabilnosti, društvene odgovornosti i očuvanja okoliša. To je bitna tema kada se govori o poslovanju te učincima pojedine organizacije, a odnosi se na integraciju ekoloških, društvenih i upravljačkih faktora u poslovnu strategiju. Osim pozitivnog utjecaja na okoliš i doprinosa globalnim ciljevima održivosti, brojne su prednosti korištenja ESG principa u poslovanju i za samu organizaciju, poput poboljšanog upravljanja rizicima, poboljšane izvedbe organizacije, veće inovativnosti i prilagodljivosti, privlačenja i zadržavanja talenata te jačanja usklađenosti s propisima i regulativama.

„Društveno odgovorno poslovanje unutar ESG-a u današnjem poslovanju nema alternativu. Moramo gajiti vrijednosti unutar kompanije kao što su povjerenje, poštenje, vjerodostojnost, participacija, dijeljenje znanja i vještina te biti spremni preuzeti odgovornost za svoju budućnost, za svoje obrazovanje, znanje, shvatiti da je disciplina ta koja povezuje ciljeve i postignuća. Ovo što je strahovito važno, posebno i kao poruka studentima Bernaysa, to je da slijede svoje snove, da strasno usvajaju nova znanja i vještine, za nekoga prepreke, za nekoga izazovi, jer jedino s znanjem i vještinama možete steći buduću kreativnost u poslu, povjerenje i vjerodostojnost, a jednako tako i svoje vlastito zadovoljstvo“, poručila je Dorotea Effenberger.

Pored teme ESG-a, Bernays će se s ciljem poslovnog povezivanja i razmjene iskustava o ključnim temama iz svijeta poslovanja tijekom godine redovito svakog mjeseca obraćati gospodarstvenicima te zainteresiranoj javnosti kako bi im kroz primjere ih prakse predstavili aktualne uvide u teme iz svijeta gospodarstva i osigurali razmjenu iskustava s nizom vrhunskih stručnjaka iz pojedinog područja.

Datoteke
za preuzimanje

No items found.