Miljenko Puljić

Miljenko Puljić

Životopis

Miljenko Puljić magistar je violine i sveučilišni specijalist poslovne ekonomije. Tijekom svoje karijere bio je član različitih glazbenih ansambala, a surađivao je također i s različitim festivalima. Od 2005. godine obnaša funkciju ravnatelja Zagrebačke filharmonije, gdje je tijekom svoja dva mandata strateški repozicionirao Zagrebačku filharmoniju, postavio i realizirao čitav niz velikih programa i projekata s domaćim i inozemnim glazbenim zvijezdama raznih glazbenih žanrova. Otvorio je Zagrebačku filharmoniju prema domaćoj publici i cjelokupnoj javnosti, novim ciklusima, koncertima na otvorenom i u velikim dvoranama te je pozicionirao među 100 hrvatskih tvrtki sa najvećim marketinškim ulaganjem. Značajan iskorak tržištima regije i Europe rezultiralo je i gostovanjima te dolaskom vrhunskih mladih umjetnika iz cijelog svijeta u filharmoniju koji čine četvrtinu uposlenih.

U srpnju 2011. realizira najveći koncert klasične glazbe u svijetu kojega je i idejni začetnik (1156 izvođača na bini) za što ga je Predsjednik RH odlikovao i dodijelio Hrvatsku državnu nagradu za iznimno i uspješno promoviranje glazbene umjetnosti u Hrvatskoj i u svijetu. Miljenko Puljić dobitnik je velikog broja domaćih nagrada i priznanja: od nagrade Večernjeg lista za organiziranje najboljeg kulturnog događaja u regiji 2008. godine do nagrade Američke gospodarske komore, te veliki broj nagrada za rad u humanitarnim akcijama kao što su „Korak u život“ i Zaklada Ana Rukavina.

U ožujku 2011. poljski ministar kulture i nacionalne baštine dr. Bogdan Zdrojewski dodijelio mu je visoko priznanje i odlikovanje „Zaslužan za poljsku kulturu“ za promoviranje poljske kulture u svijetu. U travnju 2014. Miljenko Puljić primio je nagradu međunarodne asocijacije „Umjetnika svijeta“ za organizaciju najboljeg koncerta u Hrvatskoj u 2013., koncert Bečke filharmonije i Lorin Maazela u Zagrebu.

Član je svjetskog udruženja menadžera Međunarodnog društva za izvedbene umjetnosti sa sjedištem u New Yorku, Europske asocijacije Festivala u Brusselu, intendant Međunarodnog festivala Mostarsko proljeće dani MH Mostar, član nadzornog odbora Hrvatskog kulturnog društva Napredak Zagreb, Rotary cluba Zagreb Kaptol,Matice hrvatske Zagreb te viši asistent. na Fakultetu prirodno matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Znanstveni radovi