Udruge pacijenata u programu cjeloživotnog obrazovanja Bernays Akademije

Udruge pacijenata u programu cjeloživotnog obrazovanja Bernays Akademije

27.10.2023

Prva generacija polaznika cjelovitog programa Akademije za udruge pacijenata započela edukaciju

Na Veleučilištu Edward Bernays započelo je izvođenje programa za jačanje kapaciteta udruga pacijenata, projekta s misijom osnaživanja predstavnika nekih od najranjivijih društvenih skupina, za uspješnije zastupanje njihovih prava, za održivo upravljanje i razvoj udruga u zdravstvu. Prvi dan Akademije, koja se provodi u organizaciji Bernaysa i uz potporu Inovativne farmaceutske inicijative - iF!, krenuo je modulom posvećenim jednome od ključnih izazova u upravljanju udrugama – financijskoj održivosti udruga u zdravstvu.


Uoči početka prvog obrazovnog programa, dobrodošlicu prvoj generaciji polaznika iskazali su Sani Pogorilić, izvršni direktor Inovativne farmaceutske inicijative, voditeljica projekta sa strane iF!-ja Andreja Šantek te dekan Veleučilišta Edward Bernays izv. prof. dr. sc. Damir Jugo, prof. struč. stud., koji su se osvrnuli na značaj cjeloživotnog obrazovanja u sektoru civilnog društva te važnost jačanja kapaciteta udruga u zdravstvu.


„Izuzetna čast, ogromno zadovoljstvo i ponos zbog ovog projekta! Prije nepune tri godine smo svi zajedno online razgovarali o ovome, razgovarali smo o problemima koje pacijenti imaju u zdravstvenom sustavu. Sustav postoji zbog pacijenata i pacijenti jesu središnji dio njega. Sve te zgrade, sva ta oprema, ljudi koji tamo rade, oni su tu zbog pacijenata. Tada smo razgovarali da je jako važno da izgradimo poziciju, da vidimo koji su problemi, da znamo da su osnaženi, uključeni pacijenti koji razumiju svoju bolest i liječenje ustvari zajednički ishodi liječenja. Nadam se kako će znanja i iskustva koja ovdje steknete doprinijeti još boljim rezultatima“, rekao je Sani Pogorilić, izvršni direktor Inovativne farmaceutske inicijative.


U ime domaćina i izvoditelja programa, dekan Bernaysa izv. prof. dr. sc. Damir Jugo, prof. struč. stud., poželio je svima dobrodošlicu na Veleučilište Edward Bernays. „Zahvaljujem se Andreji Šantek i kolegama iz Inovativne farmaceutske inicijative što su nam dali povjerenje da kreiramo ovaj program sukladno okvirima koje smo dobili. Mi smo se potrudili da u ovom programu, koji će se izvoditi kroz šest modula, 48 sati, 12 stalnih i niza gostujućih predavača, pokušamo za vas kao polaznike te edukacije zapravo dati sadržaj koji će vam pomoći da budete još bolji i uspješniji u onome što radite. Za pružatelje ovakvih programa i edukacija uvijek je izazov kada radimo programe na ovakvoj razini i kada ih radimo za vas koji imate veliko iskustvo i rezultate iza sebe, ali vjerujem kako će ekipa koju smo okupili i sve ono što smo posložili oko programa biti korisno za vas i da će vam pomoći da ostvarujete još bolje rezultate u odnosu na kontekst i okolnosti u kojima djelujete. Mi smo tu za sve vas da pomognemo, da unaprijedimo ovu priču i vjerujem da je ovo početak jednog dugoročnog projekta koji će svima biti od koristi.“


Udruge pacijenata ključni su dionik i sudionik u sustavu zaduženom za skrb o pacijentima, te su kao takve stalni inicijator i korektiv rješenja za očuvanje zdravlja, zdravih kao i uspješnije liječenje oboljelih. Kako bi se razvijale i jačale javni utjecaj, potrebna im je stalna nadogradnja znanja i vještina vođenja i pozicioniranja organizacija, ali i redovne prilike za susrete, razmjenu iskustava, zajedničke inicijative te međusobnu podršku.


„Jako sam sretna i zadovoljna jer je ovaj dugo pripremani projekt konačno danas ugledao svjetlo dana. Ovo za mene predstavlja nastavak i nadogradnju susreta kroz Akademiju za pacijente koju sam godinama organizirala s velikim veseljem i idejom kako je najveća podrška nekome dati priliku za učenje, dati mu alate za rad. Zahvalna sam vam što ste to prepoznali i pokazali kroz odaziv na edukaciju. Sve drugo, što ste nebrojeno puta dokazali na terenu, možete sami. Jer ste motivirani, snažni, uporni, i jer znate za što se borite. Želim vam svima ugodno i uspješno učenje, povezivanje, dijeljenje i množenje iskustava. Uživala sam radeći na Akademiji za pacijente kroz ranija izdanja i iskreno sam se veselila trenutku kada će Akademija postati zajednički projekt inovativne farmaceutske industrije u Hrvatskoj“, naglašava Andreja Šantek, voditeljica projekta sa strane iF!-ja.


Akademija za udruge pacijenata koncipirana je kao set od šest sveobuhvatnih modula koji pokrivaju sva područja kompetencija potrebnih kako za održivi rad, tako i za jačanje utjecaja organizacija, koji omogućuje ostvarenje misije udruga. Pored zaokruženog programa podijeljenog na šest tematskih cjelina, polaznike očekuju i izvannastavna predavanja i panel rasprave usmjerene na poboljšanje komunikacije i razumijevanja između pacijenata i donositelja odluka koje utječu na javno zdravlje, na kvalitetu života i ishode liječenja oboljelih osoba.

Datoteke
za preuzimanje

No items found.