Transakcijska analiza i kršćanstvo u dijalogu suosjećanja

Transakcijska analiza i kršćanstvo u dijalogu suosjećanja

15.2.2024

Psihoterapijski 3P praktikum: Voljeti nekoga znači naučiti pjesmu njegovog/njezinog srca i pjevati mu/joj kada je on/ona na nju zaboravio/la

Izazovna tematika odnosa između kršćanske duhovnosti i psihoterapije obilježila je petu radionicu iz ovogodišnjeg ciklusa Psihoterapijskog 3P praktikuma. Voditelj radionice bio je doc. dr. sc. Josip Bošnjaković, svećenik, psiholog i psihoterapeut transakcijske analize koji je u ponedjeljak, 12. veljače 2024. polaznicima radionice pružio uvid u dodirne točke, ali i razlike između transakcijske analize i psihoterapije.

Kao dodirnu točku doc. dr. sc. Bošnjaković je uzeo kršćansko učenje o Presvetom Trojstvu i koncept ego stanja transakcijske analize roditelj-odrasli-dijete. Očev dio može se smatrati analognim ego stanju našeg Roditelja, koje nas uči kako da budemo dobri roditelji tako što ćemo njegovati, voljeti i opraštati, ali i postavljati odgovarajuća ograničenja kako ne bismo povrijedili sebe ili druge. Duh Sveti se može promatrati kao analogan našem ego stanju Odrasle osobe i dio je Boga koji uključuje našu Odraslu osobu i omogućuje nam da imamo uvid i razumijevanje, tumačimo Sveto pismo, bavimo se teologijom i razabiremo Božju volju s nama. Duh Sveti, kao i naš Odrasli, može se promatrati kao dio Boga koji je u kontaktu s nama ovdje i sada. Sin se može smatrati analognim našem ego stanju djeteta i dio je Boga koji nam pokazuje što znači biti dijete Božje - voljeti, plakati, ljutiti se, bacati stolove i suosjećati - dio koji stvarno razumije kako je to biti čovjek, istaknuo je doc. dr. sc. Bošnjaković.

Praktični dio radionice sadržavao je individualni i grupni rad. Polaznici su ispunjavali različite upitnike te u manjim grupama raspravljali o modelima egzistencijalnih pozicija ili tzv. OK pozicija kod vjernika. Uslijedile su prezentacije i diskusija svih sudionika.

Nakon praktičnog rada doc. dr. sc. Bošnjaković je nastavio izlaganje i progovorio o temi suosjećanja kao važnoj dodirnoj točki za psihoterapeuta i duhovnika. U suosjećajnom trenutku prepoznajemo duboko društveno okarakteriziranu ljudsku svijest uzimajući u obzir dijalektičku obostranost sebstva i drugoga. Osoba koja se razvija jest najdublje i najkonstituvnije određena bitkom druge osobe, te dolazi samoj sebi dijalektičkim putem, odnosno putem samoispražnjujućeg, decentrirajućeg procesa oplijenjenja samoga sebe (kenoze), što su upravo unutarnji procesi suosjećanja rekao je doc. dr. sc. Bošnjaković. Suosjećanje je izlazak iz sebe, iz vlastitog sebstva, ususret drugima, pri čemu se o-bog-aćuje osobnost i osobe koja suosjeća kao i ona osoba prema kojoj je usmjereno suosjećanje. Psihoterapija i psihologija imaju svoj put kojim se to ostvaruje, a duhovnost i religija svoj. U međusobnom dijalogu psihoterapija i kršćanstvo mogu pronaći različite dodirne točke, koje se dakako najviše očituju u osobi terapeuta i/ili vjernika.

Radionica je završila pomalo atipično, ali nadahnuto i vedro. Uz gitaru i pjesmu doc. dr. sc. Bošnjaković je zahvalio polaznicima na sudjelovanju.

Iduća radionica iz ciklusa Psihoterapijskog 3P praktikuma na temu Psihoanalitički koncepti psihoterapijskog liječenja predviđena je 11. ožujka 2024., a prijaviti se možete putem linka.

Datoteke
za preuzimanje

No items found.