Kako predrimsko stanovništvo Japoda povezuje dvije prekogranične destinacije?

Kako predrimsko stanovništvo Japoda povezuje dvije prekogranične destinacije?

17.7.2023

Bernaysova profesorica i v.d. pročelnica Odjela za turizam doc. dr. sc. Romana Lekić na panelu „Japodija i turizam – Obogaćivanje iskustva posjetitelja integriranim pristupom“

Treći okrugli stol o Japodiji, u organizaciji Strukovne podgrupe kulturnog turizma HGK ŽK Otočac, Muzeja Gacke i KUBS Baštinica održan 7. srpnja u velikoj dvorani HGK u Otočcu, jedan je korak dalje, u razvijanju turističkog brenda Japodije i učvršćivanju suradnje zainteresiranih dionika.

Bernaysova v.d. pročelnica Odjela za turizam doc. dr. sc. Romana Lekić, zajedno s Midhadom Midžić, direktoricom JU Zavod za zaštitu kulturnog naslijeđa iz Bihaća, i Snježanom Bogdanić, kustosicom Muzeja Gacke sudjelovala je u panelu na kojemu su razgovarale na temu „Japodija i turizam – Obogaćivanje iskustva posjetitelja integriranim pristupom“. Panel je moderirala Manja Kostelac-Gomerčić, predsjednica Baštinice i Strukovne podgrupe kulturnog turizma HKG ŽK Otočac.

Okrugli stol otvorila je Irena Banić, poslovna tajnica Strukovne grupe turizma HGK ŽK Otočac istaknuvši kako je glavni cilj suradnja između dvije destinacije koje dijele naslijeđe Japoda, Otočca i Bihaća, u vezi s povezivanjem turističke ponude i poduzetništva.

Profesorica Lekić u svom uvodnom izlaganju objasnila je da se transformacijski turizam javlja kao oblik održivog turizma koji proizlazi iz globalne ideje održivog razvoja, odnosno činjenice da uništavanje prirode radi sve većih potreba za energijom, sirovinama i prostorom ide pod ruku s iskorištavanjem čovjeka kojega moderna tehnologija nije oslobodila već učinila zamjenjivim dijelom stroja.

"Iz moderne ekološke krize proizlazi transformacijski turizam kao svojevrsni fenomen i oblik iscjeljujuće industrije koji nudi mogućnosti i prilike za promjenu. Sada upravo lokalna zajednica postaje važan akter i kreator u oblikovanju drugačijeg održivog turizma na temelju svoje identitetske resursne osnove, a lokalno i socijalno poduzetništvo ima priliku ojačati i postati značajan faktor pomoću umrežavanja i partnerskih odnosa. Zdravstveni turizam (wellbeing i antistresni segment, toplice, wellness, razni kurativni i iscjeljujući aranžmani), „zeleni“ i „outdoor“ turizam, s oblicima kao što su parkovni, botanički, astronomski turizam, zajedno s kreativnim i tematiziranim oblicima smještaja koji su organski uklopljeni u krajolik, postaju hit. Ako se svemu pridoda priroda i organski uzgojena hrana, lokalna autentičnost i identitet, možemo reći da veliki dio naše zemlje može pokrenuti drugačiju ponudu koja tek sada dobiva svoju prepoznatljivost i posebnost", sažela je profesorica Lekić.

Sve tri sudionice su potvrdile da kulturno-povijesno nasljeđe predrimskog stanovništva Japoda, koje je zajedničko Otočcu i Bihaću na vrlo sličan način, može poslužiti kao temelj za razvoj novih autentičnih kulturnih doživljaja. Naglasile su da prve asocijacije na Japode često uključuju ulogu žene u japodskoj zajednici, estetiku, unikatni i vječni nakit, poštivanje prirode, vode i šume, tradiciju pokapanja obiteljskog blaga umjesto nasljeđivanja, gradine, nekropole, sojenice i tradicionalne kućice, kao i prapovijesnu japodsku arhitekturu koja odražava duh mjesta.

Snimku okruglog stola možete pogledati na poveznicama:
Japodija 2023 - 1. dio
Japodija 2023 - 2. dio

Datoteke
za preuzimanje

No items found.